w Aktualności

Miło nam poinformować, że Pałacowa Kuchnia otrzymała Certyfikat Dziedzictwa Kulinarnego przyznawanego przez Europejską Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego (Culinary Haritage Europe).

W najbliższą sobotę we Wrocławiu odbędzie się XVI edycja Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i lokalną. W konkursie weźmie udział nasz Szef Kuchni – Maciej Dorosz. Przedstawi on dwie autorskie potrawy, których przepisy w rodzinie Doroszów są przekazywane z pokolenia na pokolenie.

Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego została powołana do życia w 1995 roku w Szwecji. Władze obserwując problemy z jakimi borykają się lokalne przedsiębiorstwa postanowiły stworzyć platformę ułatwiającą rozwój gospodarstw kultywujących regionalizm i tradycjonalizm kulinarny. Jednym z celów jest promocja produktów i stworzenie gospodarstwom możliwości ścisłej współpracy na tym polu.

Obecnie platforma ta zrzesza 24 regiony z całej Europy, w tym Dolny Śląsk. Efektem działań podjętych przez Departament Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Dolnośląskiego ma być poprawa dostępności lokalnych i regionalnych specjalności oraz promocja kultury kulinarnej zarówno wśród mieszkańców regionu, jak i turystów. Wymiernym skutkiem ma być również pomoc lokalnym przedsiębiorstwom w nawiązywaniu kontaktów handlowych oraz organizacja kursów szkoleniowych w celu polepszania dostępności i jakości specjałów dolnośląskiej kuchni.

Zapraszamy do Kontaktu

Wypełnij poniższy formularz, lub zadzwoń do nas: +48 609 270 075

Zacznij pisać i wciśnij Enter aby wyszukać