touch-icon-grey

Menu restauracyjne

Piwa i napoje

PIWA  
Pilsner lane 0.5l / 0.3l 15/12
Grolsch 0.45l 17
SoliPiwko Mango Summer Ale 0.5l 16
browar wrocławski Prost 0,5l – różne rodzaje 16
Grimbergen 0.33l – blonde / blanche / double ambrée 13
Książęce 0.5l – ciemne / pszeniczne / irish ale 13
Kormoran 1 na 100 0,5l – żytnie APA / ale z pigwą i miodem (niskoalkoholowe) 14
Lech Free 0.33l – różne smaki (bezalkoholowe) 10
KAWY (ziarna z wrocławskiej palarni Etno Cafe)  
espresso 8
americano (z mlekiem) 9 (11)
cappuccino 11
latte 12
dodatkowe espresso 2
HERBATY  
sypane – prosimy pytać o aktualną ofertę 12
Dilmah T-series (piramidki) – prosimy pytać o aktualną ofertę 11
Dilmah T-series ceylon silver tips (biała) 14
rozgrzewająca 12
NAPOJE  
sok świeżo wyciskany 0.25l – pomarańcza / grejpfrut / mieszany 16
naturalny sok jabłkowy z milickiej Tłoczni Pochodyła 0.33l 9
naturalny kwas chlebowy Manufaktura Kwasu 0.33l – wytrawny / półwytrawny 11
naturalne napoje Fever Tree tonic / tonic light / lemoniada / premium cola 0.2l 10
coca-cola / fanta / sprite / kinley / kinley rose / fuzetea / soki Cappy 0,25l 8
woda mineralna Cisowianka – silnie gazowana 0.3l / musująca Perlage 0.7l 6 / 8
woda mineralna Jurajska 0.5l – gazowana / niegazowana 5

Karta dań

W weekendy (a czasem i w tygodniu) polecamy zupę i danie dnia

   
PRZYSTAWKI  
zakąska do piwa (pajda żytnia, smalec, ogórek kiszony, pasta słonecznikowo-pomidorowa) 20
grillowany kozi ser / pasztet własnej roboty – z żurawiną i granatem 27/23
śledzik po kaszubsku 22
ZUPY  
rosół na kaczce z domowym makaronem / z pielmieni wołowymi 16/21
gęsta pomidorowa ze świeżymi ziołami 17
BURGERY  
klasyczny wołowy z boczkiem 38
rybny z miruną nowozelandzką 39
ostry bałkański z pljeskavicą jagnięco-wołową i boczkiem 44
PIEROGI  
z kaczką konfitowaną – śmietana i okrasa 36
tradycyjne ruskie – śmietana i cebulka 24
z owocami sezonowymi – śmietana i cukier puder 30
DANIA GŁÓWNE  
koltet schabowy z kością, ziemniaki, zestaw surówek 37
pstrąg w całości, warzywa grillowane 44
sałatka z grillowanym kozim serem / grillowanym indykiem 45/39
DESERY  
torcik bezowy z owocami większy / mniejszy 20/15
szarlotka na ciepło z jabłkami lub owocami sezonowymi 17

Karta win

MUSUJĄCE  
Prosecco DOC Extra Dry, Włochy 15cl (kieliszek) / 20cl (butelka mini) 20/28
Pere Ventura Brut Reserva Cava, Katalonia, Hiszpania 75cl 95
Gostchorze Gost Art, Zielona Góra, Polska 75cl / 37.5cl 140 / 85
Bisol Jeio Prosecco Superiore Brut, Valdobbiadene DOCG, Włochy 110
Codorníu Zero, Katalonia, Hiszpania (bezalkoholowe) 90
BIAŁE  
Neblina Sauvignon Blanc, Central Valley, Chile – 75cl / 15cl 75/18
Viña Oria Macabeo, DOP Cariñena, Hiszpania 70
Banrock Station Reserve Chardonnay-Verdelho, Południowo-Wschodnia Australia 85
Ventisquero Reserva Sauvignon Blanc, Valle de Casablanca, Chile 95
Allendorf Save Water Drink Riesling, Rheingau, Niemcy 100
Rudolf Müller Riesling Kabinett, Mosel, Niemcy (półwytrawne) 105
Domäne Wachau Grüner Veltiner Federspiel, Wachau, Austria 110
Osborne Fino Sherry, Jerez-Xeres-Sherry DO, Hiszpania 75cl / 0.75cl 110 / 16
CZERWONE  
Neblina Cabernet Sauvignon, Central Valley, Chile – 75cl / 15cl 75/18
Viña Oria Tempranillo, DOP Cariñena, Hiszpania 70
Flying Solo Grenache – Syrah, IGP Pays d’Oc, Francja 80
Bouchard Aîné & Fils Pinot Noir, Burgundia, Francja 85
Santa Sofia Merlot – Corvina, Veneto IGT, Włochy 90
Ventisquero Reserva Cabernet Sauvignon, Valle del Maipo, Chile 95
Robert Mondavi Twin Oaks Cabernet Sauvignon, Kalifornia, Stany Zjednoczone 105
Coto Mayor Crianza, Rioja DOC, Hiszpania 110
MenhirSalento Pietra Organic Primitivo, Puglia IGT, Włochy 115
Quinta da Alorna Touriga Nacional-Cabernet Sauvignon Reserva, Tejo DOC, Portugalia 120
Winiarnia Zamojska wino porzeczkowe, Roztocze, Polska (półwytrawne) 65
DESEROWE  
Quinta de Alorna Abafado 5 Años, Do Tejo DOC, Portugalia – 75cl / 0.75cl 95/14
Pitters Tawny Porto, Duoro, Portugalia – 75cl / 0.75cl 105 / 16
Winiarnia Zamojska wino porzeczkowe, Roztocze, Polska (słodkie) 65

Sekrety pałacowej kuchni

* nasza mąka pochodzi z lokalnego rodzinnego Młynu Skokowa *

* nasze zioła rosną na terenie pałacowego ogrodu *

* nasze pierogi i pielmieni są produkowane przez legendarną mistrzynię pierogarstwa p. Nadię *

* kiedy tylko możliwe używamy owoców i warzyw sezonowych *

 

© 2018 Pałac Brzeźno. Wszelkie prawa zastrzeżone.